Egyező tartalom

» » » » Tárkonyos savanyú krumplileves recept egyszerűen

Tárkonyos savanyú krumplileves recept egyszerűen

 
Tárkonyos savanyú krumplileves recept képekkel

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a Tárkonyos savanyú krumplileves receptjét. Tárkonyos savanyú krumplileves, vagy burgonyaleves. Egy hihetetlenül könnyű és gyomorkímélő étel. Aki szeretne kedveskedni a gyomrának és valami könnyű ételre vágyakozik, mindenképpen vegye számításba ezt az egyszerű és olcsó savanyú krumplilevest, mely meg van spékelve egy kis tárkonnyal. Ha érdekli Önöket ez az egyszerű recept, akkor tartsanak velem, készítsük el együtt!

Mint, ahogy azt már a csülök Pékné módra receptben említettem, apropója van ennek a tárkonyos savanyú krumplilevesnek. Méghozzá az, hogy egy egész csülköt kell megfőzni, ahhoz, hogy majd később meg tudjuk sütni. A csülök abalevébe babérlevél kell és egyéb fűszerek. Aztán eszembe jutott, hogy jó lenne ezt az istenien finom abalevet valamire felhasználni. 
Ha, csak egy normál alaplé lenne, akkor akármit lehetne belőle készíteni. De amikor babérlevél is kerül bele, akkor nagyon gyorsan szűkül az alaplé felhasználásának a lehetősége. 
Arra gondoltam, mi lennem ha készítenék belőle egy tárkonyos savanyú krumplilevest. Mondanom sem kell, hogy a végeredmény, hihetetlenül finomra sikeredett. 

Nézzük az előzményeket. Ha esetleg kedvet kaptak egy Csülök Pékné módra recept elkészítéséhez, akkor kattintsanak ide. 

Ha nem lenne a menükártyán a csülök pékné módra, akkor sem kell csüggedni, készíthetünk alaplevet is, de akár meg is hagyhatjuk a csülköt a tárkonyos krumplilevesbe. Akkor, kezdjük is el a főzést.

Tárkonyos savanyú krumplileves hozzávalói 4 személyre:

 
Tárkonyos savanyú krumplileves hozzávalói


  • 1 db csülök (ha nem szeretnénk beruházni egy csülökre, akkor használhatnak alaplevet is, mely készülhet csontból, zöldségből, de akár kockából is. természetesen a minőség pont ebben a sorrendben romlik)


  • 1 evőkanál disznózsír (ennél a receptnél zsíros hangulatban voltam, de természetesen zsír helyett használhatunk étolajat is)


  • 4-5 darab krumpli (vagy a kifinomult ízlés kedvéért burgonya, ha már burgonyaleves készül :-) érdemes olyan krumplit választani, ami főzésnél kellemesen krémessé válik.)


  • 2-3 kisebb fej vöröshagyma (ha előzőleg a csülköt abáljuk, akkor az abalébe tehetünk több hagymát is, mert az teljesen szét fog főni és krémesen sűrű lesz tőle a krumplileves, megközelíti a krumplikrémleves állagot)


  • 3-4 cikk fokhagyma (a fokhagyma a krumplileves nagy barátja, így nem szabad belőle kihagyni. Ahogy nemzetünk nagy szakácsa: Lacibácsi fogalmaz „csókálló fokhagyma”)


  • 2 evőkanál ecet (ha van esetleg otthon almaecet, akkor használjuk azt, lágyabb az íze)


  • Habaráshoz: 2-3 evőkanál 20%-os tejföl és 2-3 evőkanál étkezési búzaliszt. A tárkonyos savanyú krumplileves tehát nem rántva, hanem habarva lesz, klasszikus habart krumplileves egy kis tárkonnyal)


  • Ízesítéshez: 2-3 darab babérlevél, só ízlés szerint és egy kevés ételízesítő. Az ételízesítővel fogjuk készre ízesíteni az ételt. Figyeljünk arra, ha az alaplevet használjuk fel, mert az már majdnem teljesen készre van ízesítve.


Hogyan készül a tárkonyos savanyú krumplileves?


Most akkor az elején két részre osztanám a receptet. Az egyik lehetőség, miszerint alaplevet készítünk csülökből (mondanom sem kell, hogy ez a finomabb megoldás), majd a csülköt szervírozhatjuk a krumplileves betétjeként is, vagy felhasználhatjuk a csülök pékné módra recepthez. Illetve a másik lehetőség, hogy már van valamilyen alaplevünk (csontalaplé, húsalaplé, zöldség alaplé, vagy esetleg kockából főzünk), de akár normál csapvizet is használhatunk. Ebben az esetben az alább leírtak átugorhatók. Nézzük:

Csülök főzése:


1. Szerezzünk be egy szép friss csülköt, lehetőleg megbízható forrásból és az a legjobb, ha aznapi vágásból származik. Tovább kontrázok, mert az a legfinomabb, ha a disznó és ezáltal a csülök perzselve volt, nem forrázva. A perzselt bőr kölcsönöz az ételnek egy jellegzetes füstös, kissé diószerű ízt, ami isteni. 
Persze ez lenne az ideális, de ha csak a multiban sikerül vennünk egy csülköt, az is meg fogja tenni, de az legyen legalább friss és nem fagyasztott.
Ha kiválasztottuk a csülköt, akkor alaposan mossuk meg, csöpögtessük le, majd a csont mentén nyissuk meg. Figyelem, nem ketté kell vágni, csak meg kell nyitni a csülköt.

Vágjuk be a csülköt


2. Keressünk elő egy jó nagy edényt, aminek az űrtartalma minimum 5 liter. Tegyük bele az előkészített csülköt, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy az bőven ellepje. Majd tegyük fel a tűzhelyre és míg felforr, addig maximális hőfokon melegítsük.

Kezdjük főzni a csülköt


3. Most mehet bele a megtisztított és negyedekbe vágott vöröshagyma. Ahogy azt már említettem a főzés ideje alatt a hagyma teljesen szét fog főni az alaplében. Azt majd semmiképp ne dobjuk ki, nagyon finom lesz a levesben.

Adjunk hozzá hagymát


4. Következzen az alaplé ízesítése. Tegyünk bele annyi sót, mely megízesíti a csülköt és az alaplevet is. Ez akár egy evőkanálnyi mennyiség is lehet. (Miután felforr az alaplé, kóstoljuk meg, hogy elég ízes-e)

Sózzuk meg az alaplevet


5. És mivel előre gondolkodunk, és nem akarjuk az alaplevet leszűrni, ezért nem egész borsot fogunk használni, hanem őrölt fekete borsot. Ha szeretnénk használhatunk klasszikus szemes egész fekete borsot is, viszont abban az esetben le kell szűrni az alaplevet. Ízlés szerint borsozzuk 1-2 teáskanálnyi mennyiséget használtam.

Borsozzuk meg


6. Majd következzen a babérlevél. 2-3 darab babérlevél elegendő lesz egy ilyen mennyiséghez.

Adjunk hozzá babérlevelet


Most pedig fedjük le és legalább 2-3 órán keresztül, mérsékelt hőfokon, fedő alatt főzzük a csülköt. Néha nézzünk rá, mozgassuk meg a csülköt és pótoljuk az elfőtt vízmennyiséget. 

Ez egy annyira egyszerű feladat, hogy kár lenne kihagyni. Majd a csülök felhasználható más recept elkészítéséhez is, ahogy azt már említettem a csülök pékné módra recepthez, de akár más csülkös receptekhez is. De az sem rossz megoldás, hogy ha a krumplilevesbe fogjuk beletépkedni a húst.

Hogyan készül a tárkonyos savanyú krumplileves?

Nézzük, hogy hogyan folytassuk ezt a receptet. Akik nem készítenek csülökből alaplevet, számukra a krumplileves recept itt kezdődik.

1. Pucoljuk meg a krumplit, majd olyan 1cm x 1cm –es darabokra kockázzuk fel. Lényeges, hogy kb. egyforma nagyságú legyen a krumpli, mert nem gusztusos, ha az egyik krumpli kocka szétfő, míg a másik kemény marad.

Kockázzuk fel a krumplit


2. Pucoljuk meg a fokhagymát és egy fokhagymanyomó segítségével préseljük le. Pucoljuk meg a vöröshagymát és nagyon apró kockákra vágjuk fel. Majd ezeket az alapanyagokat egy – egy kis tányérkába készítsük a kezünk ügyébe.

Készítsük elő a zöldségeket


3. Készítsünk elő egy nagyobb edényt, majd hevítsünk rajta zsírt, vagy étolajat. Ha már elég meleg a zsiradék, akkor tegyük rá a fokhagymát, majd mérsékeljük a hőfokot. Az átpréselt fokhagyma nagyon hamar képes megégni és akkor borzasztó keserű lesz. Figyeljünk rá és kevergessük. Kb. 15-20 másodperc alatt megpirul a fokhagyma.

Pirítsuk meg a fokhagymát


4. Ha megpirult a fokhagyma, mehet rá azonnal a nagyon apró kockákra vágott vöröshagyma. A vöröshagymát pirítsuk üvegesre. Maximum 1 perc alatt elkészül.

Pirítsuk meg a vöröshagymát


5. Ha megpirult a hagyma, akkor tegyük rá a kockára szeletelt krumplit és kb. 1-2 percig pároljuk. Ez idő alatt megtörténik a fűszerezés is, így külön nem szükséges kivárni ezt a párolási – pirítási időt.

Tegyük rá a krumplit


6. Tegyünk rá 2-3 babérlevelet. Ha az alaplevünk babérlevéllel készült, akkor nem kell túlzásba vinni a babérleveleket, mert akkor túlzottan dominálni fog az íze és elnyomja a tárkony és egyéb fűszerek ízét. 

Adjunk hozzá babérlevelet


7. És most következik az egyik kedvenc fűszerem a tárkony. Nem kell belőle sok, mert elég karakteres és intenzív a tárkony íze. Én egy – két teáskanálnyi tárkonyt szoktam a levesbe tenni. Ha van lehetőségünk, használjunk friss tárkonyt, tárkonyecettel.

Fűszerezzük tárkonnyal a krumplilevest


8. Ha alaplevet használunk, akkor figyeljünk a sóval. De mindenképpen kell rá egy kis só, mivel a krumpli nagyon szereti a sót. Hintsük meg, ízlés szerint, de minimum egy teáskanálnyit.

Sózzuk meg


9. Egy kevés őrölt bors is mehet rá. Vegyük figyelembe azt is, hogy a csülkös alaplében is van bors, így ne essünk túlzásba.

Borsozzuk meg


10. Most pedig öntsük rá az alaplevet. A csülköt majd csak tálalásnál használjuk. Bele lehet tépkedni a levesbe a csülökből. 
Kb. 2 liternyi alaplével öntsük fel a levest. Ha egy kicsit több, vagy kevesebb az sem baj. Esetleg pótolhatjuk majd sima vízzel is, ha túl kevés alaplevünk lenne.

Öntsük fel alaplével a levest


11. Mivel savanyú krumplileves receptet készítünk, így az ételbe szükséges egy kevés ecet is. Ha van almaecetünk, akkor tegyünk bele 2 evőkanálnyi almaecetet. Kóstoljuk meg, de ne savanyítsuk túl, mert a krumplilevest habarni fogjuk és a habarásba tejfölt fogunk tenni, ami szintén kissé savanyú. Biztos ismerős Önöknek is a tejfölös krumplileves íze. Megjegyzés: ha van tárkonyecetünk, akkor mindenképp azt használjuk, mert az illik igazán a tárkonyos savanyú krumplileveshez.

Adjunk hozzá ecetet


12. Most pedig véglegesítsük az ízeket, némi ételízesítővel. Csak is kóstolás után határozzuk meg a mennyiséget. Ha jól dolgoztunk, akkor nem fog sok kelleni, maximum egy – két kávéskanálnyi mennyiség. 

Ízesítsük ételízesítővel a krumplilevest


Most pedig be fogjuk habarni a tárkonyos krumplilevest.

Hogyan készül a habarás?


A habarás a legegyszerűbb sűrítési művelet, viszont egy dologra kell odafigyelnünk, ami nem más, mint a hőkiegyenlítés. Ha csak hírtelen belezúdítjuk a habarást a levesbe, akkor a habarásunk betúrósodik és iszonyat undorító lesz az étel. Kövessük hát az instrukciókat a legmegfelelőbb hatás érdekében.

1. Egy nagyobb keverőtálba szórjunk 2 evőkanál étkezési búzalisztet.

Tegyünk lisztet egy keverőtálba


2. Majd adjunk hozzá 2 evőkanál 20%-os tejfölt.

Tegyünk hozzá tejfölt


3. Keverjük csomómentesre a habarást. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy először a lisztet kikeverjük a tejföllel, majd folyamatosan kis adagokban vizet adunk a habaráshoz. Közben folyamatosan kevergessük, így garantáltan csomómentes habarást kapunk.

Csomómentes habarás


4. Következzen a hő kiegyenlítés. Ezt úgy tudjuk kivitelezni, hogy a krumplilevesünk alatt a hőfokot minimumra vesszük és egy merőkanál segítségével kis adagokban a krumplileves levét a habaráshoz adjuk, közben kavargatjuk. Mikor már 3-4 deciliter leveslé van a habaráshoz adva és már kellően meleg a habarás, akkor óvatosan öntsük a krumplileveshez, közben folyamatosan kevergessük.

Öntsük a habarást a krumplilevesbe


5. Így garantáltan csomómentes lesz a habarás és a krumplileves is. Nem marad más hátra, mint összeforralni a habarással a krumplilevest. 

Forraljuk fel a krumplilevest


Hogyan kell tálalni a tárkonyos savanyú krumplilevest?


Ha csülökből főztünk alaplevet és nem használtuk fel a csülköt, akkor tépkedjünk a levesbe néhány húsdarabot. Ha viszont felhasználtuk a csülköt más ételhez, vagy nem főztünk volna csülökből alaplevet, akkor nemes egyszerűséggel halmozzuk egy tányérba a levest és szórjunk rá egy kevés tárkonyt.

Tárkonyos savanyú krumplileves


Jó étvágyat kívánok az elkészült ételhez és jó szórakozást ehhez a nagyon egyszerű tárkonyos savanyú krumplileves recepthez!

Hogy lehet még elkészíteni a krumplilevest?


A teljesség igénye nélkül, csak címszavakban leírok néhány alternatívát.

  • klasszikus krumplileves
  • krumplileves rántva
  • krumplileves habarva, habart krumplileves
  • tejfölös krumplileves
  • tárkonyos krumplileves
  • savanyú krumplileves
  • kolbászos krumplileves
  • krumplikrémleves
  • magyaros burgonyaleves, vagy magyaros krumplileves
  • újkrumpliból készített krumplileves habarva


Néhány gondolat a tárkonyról

 
Tárkony

A tárkony (Artemisia dracunculus) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába, az üröm nemzetségbe tartozó, évelő gyógy-, és fűszernövény. Magyar népies nevei: esztragon, tárkonyüröm, tárkony.

A tárkony nagyon jó hatással van az emésztésre. Nem véletlen, hogy a tárkonyos savanyú krumplileves a másnaposság „macskajaj” okozta gyomorpanaszok enyhítésére javallott. 

Enyhíti a gyomorgörcsöket és étvágyfokozó hatása van. Így a tárkonyos leves, egy nehezebb főétel előtt gyomorengesztelő hatású.

A tárkony fokozza az epe termelését a májban, így az elfogyasztott zsírosabb ételek nem fogják annyira megterhelni a gyomrot és gyorsabban lebontja a szervezet számára toxikus anyagokat. 

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply