Egyező tartalom

» » » » » » » Rakott cukkini recept kezdőknek

Rakott cukkini recept kezdőknek

 
Fogyókúrás cukkini receptek kezdőknek

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a nagyon egészséges és finom rakott cukkini receptjét kezdők számára. Rakott cukkini recept kezdőknek képekkel illusztrálva. Egy nagyon egyszerű, olcsó és könnyű nyári ételt szeretnék Önöknek bemutatni. Ez tipikusan egy olyan étel, mely nem maradhat le a nyári menükártyánkról. Friss zöldségek és egy kis fűszer, és kész is a 10 perces könnyű vacsora, vagy diétás – fogyókúrás ebéd. Tartsanak velem és készítsük el együtt, ezt az olcsó receptet.

Hozzávalók 2 személyre:

Rakott cukkini hozzávalók
  

  • 1 db egész érett (de zsenge) cukkini. Lehet a klasszikus zöld cukkini is, de akár egy izgalmasabb sárga színű cukkini is.
  • 2 db paradicsom lehetőleg a kertből
  • 2 db kisebb vöröshagyma, vagy 1 db nagyobb (a legfinomabb szintén a kertből, testesebb újhagymát használni.)
  • 2-3 evőkanál extra szűz olíva olaj (ha olcsó recept a cél, akkor vásárolhatunk olcsóbb olíva olajat is, igaz azzal nem lesz olyan finom ez a rakott cukkini)
  • 3-4 evőkanál tejföl (ha fogyókúrás cukkini recept a cél, akkor használjunk teljesen zsírszegény tejfölt, vagy zsírszegény joghurtot)
  • reszelt sajt, ízlés szerint (ha fogyókúrás, diétás rakott cukkini receptet akarunk készíteni, akkor szintén teljesen zsírszegény sajtot használjunk, de akár el is hagyható)
  • Ízesítéshez: őrölt fehérbors (vagy feketebors), bazsalikom, só, ételízesítő


Hogyan készül a rakott cukkini?


A rakott cukkini elkészítése igazán gyerekjáték. Mielőtt hozzákezdenénk a recept elkészítéséhez a sütőt kapcsoljuk be és melegítsük elő. Míg a sütő melegszik, addig előkészítjük a rakott cukkini hozzávalóit.

Előkészületek:


1. Szerezzük be a legjobb alapanyagokat. A legjobb, ha saját magunk termesztjük a cukkinit a paradicsomot és a hagymát is. Ha erre nincs módunk és lehetőségünk, akkor megbízható forrásból szerezzük be. Semmiképpen sem ajánlanám a primőr zöldségeket, melyet a multik polcain lehet kapni. Ha végképp nincs lehetőségünk beszerezni, akkor ezek is megteszik, viszont akkor számolnunk kell azzal, hogy a végeredmény fényévekkel távolabb lesz a valóságtól. 

2. Ha sikerült jó minőségű zöldségeket beszerezni, akkor alaposan mossuk meg őket (a vöröshagymát előtte pucoljuk meg). Majd mindegyiket egyforma vastagságúra karikázzuk fel. A vöröshagyma, ha nem teljesen zsenge, akkor kicsit véknyabbra karikázzuk, így egyszerre fog az összes zöldség megsülni.

3. Reszeljük le a sajtot is, illetve a tejfölt kavarjuk össze, hogy homogén és krémes állagú legyen. 

4. Készítsük elő a cukkini fűszereit is egy kis tálkába. Az összes fűszer mehet egybe, így nem kell külön a fűszereket szórogatni.


Rakott cukkini elkészítése:


1. Készítsünk elő egy hőálló jénai tálat, vagy egy tepsit. Néhány csepp olíva olajjal kenjük ki az edény alját és oldalát, hogy majd a zöldségek ne ragadjanak rá. Majd helyezzük rá az első réteg cukkinit.

Első réteg cukkini


2. Ha az első réteg cukkinit a sütőedénybe tettük, akkor szórjuk meg az előre elkészített cukkini fűszerkeverékkel, majd következhet a következő réteg zöldség, ami a hagyma. Ha a hagyma már rajta van, akkor ismételten szórjuk meg cukkini fűszerkeverékkel. A következő réteg a paradicsom, majd arra is mehet a fűszerkeverék.

Rétegezzük és fűszerezzük a zöldségeket


3. Az utolsó fázisa a cukkini receptnek, hogy lefedjük cukkini karikákkal, majd újra fűszerezünk. A sorrend a következő:
  • cukkini karikák + fűszer
  • hagymakarikák + fűszer
  • paradicsomkarikák + fűszer
  • cukkini karikák + fűszer

 
A rétegrend

4. Ha fogyókúrás rakott cukkinit készítünk, akkor itt véget is érhet a cukkini recept. De mivel ez nem teljesen diétás és fogyókúrás cukkini recept, így még teszünk rá egy kis tejfölt és reszelt sajtot is. 

Tegyünk rá tejfölt és sajtot is


5. Ha összeállítottuk a rakott cukkinit, akkor tegyük 180 – 200 fokos sütőbe, majd kb. 15 perc alatt készre sütjük. Akkor lesz jó, ha a sajt a tetején szépen megpirul. Frissen melegen egy szelet pirítós kenyérrel nagyon finom.

Rakott cukkini


Ugye milyen egyszerűek ezek a cukkinis ételek? Jó étvágyat kívánok ehhez a finom nyári ételhez és jó szórakozást kívánok ehhez a cukkini recepthez.

Cukkini receptek

Cukkini receptek


Milyen cukkini receptek vannak, melyet érdemes kipróbálni?

Számos cukkini recept található az interneten és különféle szakácskönyvekben, de sok az átfedés, így érdemes olyat választani, melyben néhány alapanyag a kedvencünk. Íme néhány:

  • töltött cukkini
  • cukkini fasírt
  • rántott cukkini
  • cukkinis tészta
  • cukkini főzelék
  • cukkinis csirkemell
  • cukkinis csirke
  • grillezett cukkini
  • sült cukkini
  • töltött cukkini darált hússal
  • rakott cukkini darált hússal
  • cukkini fasírt sütőben
  • töltött cukkini hús nélkül (zöldségekkel töltve)
  • sajtos cukkini
  • párolt cukkini
  • cukkini rántva


Mi a cukkini?

Milyen növény a cukkini?


Cukkini (Cucurbita pepo var. giromontia) leginkább a tökhöz, sárgadinnyéhez, illetve az uborkához hasonlít „genetikailag”. Latin-Amerikában, Mexikó környékén, évszázadok óta közkedvelt zöldségnövény. Magyarországon a népszerűsége néhány évtizedre vezethető vissza. A modernizáció és az egészséges életmód szele sodorta felénk és vált a fogyókúrázók közkedvelt alapzöldségévé, mivel kalóriatartalma alacsony.

A cukkini nagy előnye, hogy számos formában elkészíthető és kiválóan felveszi a vele készített zöldségek, húsok, fűszerek ízét. A cukkini héja és magjai is fogyaszthatóak, főleg, ha zsenge cukkinit sikerül vásárolnunk és elkészítenünk. 

Cukkini fajtái:


A cukkini a köztudatban a klasszikus zöld színéről ismeretes, ennek ellenére egyre inkább elterjedt a sárga cukkini is. Teljes mértékben ugyan úgy kell elkészíteni a sárga cukkinit is, mint a zöld cukkinit.
Ne lepődjünk meg azon sem, ha csíkos cukkinival találkozunk, mivel olyan is létezik.

Sárga cukkini


Cukkini és a fogyókúra


A cukkini kalóriatartalma 100 grammban, mindösszesen csak 15 kalória, így a fogyókúrázók és diétázók nagy előszeretettel készítenek belőle különféle ízletes ételeket. 
A cukkini ásványi anyag –és vitamin tartalma:

  • nincs benne koleszterin
  • viszont van benne: mangán
  • foszfor
  • kálium
  • magnézium
  • kalcium
  • A-vitamin
  • B-vitamin
  • C-vitamin
  • Erős antioxidáns hatású


A cukkinit a szívbarát zöldségnek is nevezik, mivel szervesen részt vesz az érrendszer megbetegedéseinek leküzdésében és megelőzésében is. 

Egyes kutatások bebizonyították, hogy napi akár 1-2 kilogramm cukkinit is lehet fogyasztani, anélkül, hogy hízlalna. Kiváló vízhajtó hatású, viszont a hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetben tartja.

A cukkini kiválóan alkalmas azok számára, akik székrekedésben szenvednek. A cukkini természetes módon tisztítja a bélrendszert, ezért is nagyon hatásos fogyókúrázók számára.

Hogyan vásároljunk, válasszunk cukkinit?


A legjobb választás, ha zsenge, nem túl nagy cukkinit sikerül vásárolnunk. Az ilyen kisebb cukkini zsenge, fogyasztható a külső héja és a magjai is. Viszont az öregebb cukkini héja kemény és magjai is rágósabbak. 

Próbáljunk vegyszermentes, lehetőleg házi termesztésű cukkinit vásárolni. Mivel a cukkini nagy mennyiségű folyadékot képes felvenni, míg eléri fogyasztható méreteit, így fontos, hogy csak természetes és jó minőségű táptalajon neveljék, vegyszermentesen. A legjobban akkor járunk, ha mi magunk otthon termesztjük a cukkinit.

Az a cukkini jó, amelyiknek a héja hibátlan és tapintásra rugalmasan kemény, nem lágy és nem is túl kemény.

Ha az összes cukkinit egy ételben szeretnénk felhasználni, akkor törekedjünk arra, hogy egyforma méretű cukkíniket válasszunk, mert ezek sütési, főzési ideje közel megegyező lesz.

Kuriózumnak számít a cukkini virág, ha ilyenhez jutunk, akkor vásároljunk belőle, mert sörtésztába (palacsinta tésztába) forgatva és bő olajban kisütve, mennyei étek.

Cukkini babáknak


A cukkini a babának nagyon egészséges és vitaminokban gazdag forrás. Többnyire 7 hónapos kor után szokásos a babáknak cukkinit adni. Mivel a cukkíniből készült ételek nagyon egészségesek, így bátran adhatjuk a babáknak. 

Nézzünk egy cukkini recept babáknak variációt:

Rakott cukkini babának recept:

1. A metélőhagymát felkockázzuk (apró kockákra), majd egy kis olajon (lehetőleg olíva olajon) üvegesre pirítjuk. 

2. Hozzáadunk egy kevés darált pulykamellet, majd együtt pároljuk a metélőhagymával.

3. Ízesítsük némi tengeri sóval (ne vigyük túlzásba a sózást!)

4. Mossunk meg egy zsenge cukkinit, hámozzuk meg és szedjük ki a magvát, majd karikázzuk fel. 

5. Egy hőálló jénai tálat kevés olajjal kikenünk, majd beletesszük a vékony szeletekre vágott cukkinit és a metélőhagymás sült pulyka mellett. Rétegezzük. 

6. Előmelegített sütőben 180-200 fokon, 25-30 percig sütjük.

Miután fogyasztható hőmérsékletűre hűlt az étel, pépesítve, vagy darabosan adhatjuk a babáknak. 

Töltött cukkini recept babáknak:

1. A pulykahúst ugyan úgy készítjük el, ahogy az előző receptnél.

2. A cukkinit megmossuk, megpucoljuk a héjától, majd a közepét kiszedjük.

3. A cukkini közepébe betöltjük az elősütött darált húst.

4. Majd 180-200 fokos sütőben, egy hőálló edényben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A töltött cukkinit, érdemes pépesíteni, mert a nagyobb darabokat nem szívesen fogadják el a babák. A cukkini sütőben sütése nagyon egyszerű feladat és a babák nagyon kedvelik. 

Ugyan ezzel az eljárással készíthető cukkini főzelék babáknak. Ebben az esetben nem sütjük, hanem főzzük a cukkinit.

Grillezett cukkini recept kerti partihoz:

Grillezett cukkini recept


A grillezett cukkini egy nagyon szuper grillzöldség. Amikor nincs túl sok kedvünk domborítani a vendégeknek, de finomat szeretnénk enni, akkor a grillezett cukkini, jó választás lesz. A sült cukkini nem igényel túl sok törődést.

1. Hámozzuk meg a cukkinit (de ha zsenge, akkor nincs rá szükség) és szeleteljük karikákra, és lapos szeletekre. 

2. Locsoljuk meg olíva olajjal és tengeri sóval szórjuk meg

3. Helyezzük a grillrácsra és 5-10 perc alatt elkészül (hőfoktól függően)

Cukkini grillezése


Cukkini termesztése


A cukkini egy olyan zöldségnövény, mely nem igényel különösebb törődést. Vásároljunk jó minőségű magokat és szerezzünk be egy kis palántaföldet. 

Ahogy a tél elvonul, kis cserepekbe, vagy tejfölös poharakba helyezzünk magházföldet. Néhány cukkini magot (4-5 darab) helyezzünk a pohárkákba 2-3 cm mélyen, majd locsoljuk meg alaposan és helyezzük az ablakhoz.  Néhány hét elteltével a magokból élet fejlődik és megjelennek a kis magoncok. Pár hét alatt, gyönyörű kis cukkíni palántákká fejlődnek.

Ha elmúltak a fagyos éjszakák, ami május elején, vagy közepén már megtörténik, előre előkészített földbe helyezzük a palántákat. A legideálisabb, ha napsütötte helyre ültetjük a palántákat, mert a cukkini napfényigényes növény. A cukkini palántákat kb. 1 méteres távolságra ültessük egymástól, mert nagy leveleket fog hozni. Ha szükséges estére tegyünk rá nagyobb befőttes üveget, hogy a hideg ne tegyen kárt benne. Locsolgassuk és szabadítsuk ki a gyomok közül. Tehát a cukkini ültetése gyerekjáték, olcsó és mindig friss terméssel hálálja meg a törődést.

Milyen méretű a legfinomabb cukkini?


Ahogy, azt már említettem a legfinomabb a zsenge cukkini. Méreteit tekintve a 20 – 25 cm nagyságú cukkini a legízletesebb. Ekkor még fogyasztható a héja és a magvai is. Az ilyen méretű cukkini, sütve, töltve, főzve ideális. 

Hűtőszekrényben hetekig eláll, de érdemes a cukkinit mindig frissen fogyasztani. Akkor tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagokat.

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply