Egyező tartalom

» » » » » Tojásos pirított rizs kukoricával recept kezdőknek

Tojásos pirított rizs kukoricával recept kezdőknek

 
Tojásos rizs kukoricával

A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a leggyorsabban elkészíthető pirított rizs, vagy sült rizs receptjét tojással és kukoricával. A pirított, sült rizs a kínai konyha egyik alap étele, de számos ország étlapján előfordul. Elkészítése nagyon egyszerű, a hozzávalók miatt pedig egy nagyon olcsó étel. Ennek ellenére nagyon finom és egészséges. Nézzük, hogyan készül ez a tojásos kukoricás pirított rizs. Tartsanak velem egy olcsó recept elkészítésében.

Hozzávalók 4 személyre:



Tojásos zöldséges sült rizs hozzávalói
  • 250 g indica „A” osztályú rizs
  • 3 db tojás (lehetőleg házi tojást használjunk)
  • 1 kisebb doboz csemegekukorica konzerv (csöpögtessük le a levét, arra nem lesz szükség)
  • 3-4 evőkanál olaj (ha lehetőségünk van rá, használjunk olíva olajat)
  • 2-3 evőkanál sós szójaszósz (a TESCO akció keretein belül nagyon olcsón hozzájuthatunk és jó minőségű)



Előkészület:


Főzzük meg a 250 g indica „A” osztályú rizst. 





Ha, már van tapasztalata rizs főzés terén, akkor címszavakban leírom, hogy mit kell tennie.

1. Tisztítsa meg a 250g rizst, majd alaposan több léről mossa meg (ha van rá lehetősége használhat jázmin rizst is, vagy basmati rizst is)
2. Tegyen fel egy edényben vizet forrni, legalább 3 liter legyen
3. Öntsön a főzővízbe 2-3 evőkanál étolajat és 2-3 teáskanálnyi sót
4. Ha felforrt a víz tegye bele a megtisztított rizst, majd főzze 150 – 20 percig
5. Szűrje le és hideg folyó csapvízzel mossa át.


Hogyan készül a tojásos kukoricás pirított rizs?


A tojásos rizs egy nagyon gyorsan elkészíthető étel, ezért érdemes a kezünk ügyébe készíteni mindent, mivel maga a rizs sütés az kb. 5-10 perc alatt megvan. Ennek érdekében:

1. A három (lehetőleg házi, vagy tanyasi) tojást üssük egy kisebb tálkába. Győződjünk meg arról, hogy a tojás friss. Ha a sárgája egyben marad és nincs semmilyen kellemetlen szaga, akkor nagy valószínűséggel friss a tojás.

Törjük fel a tojásokat


2. Ezután ízesítsük kb. 1 evőkanál sós szójaszósszal. A szójaszósz a kínai ételek, vagy mondhatnám úgy is, hogy kínai kaják egyik legfontosabb alapanyaga és fűszere.

Ízesítsük sós szójaszósszal


3. Egy villa segítségével, jó alaposan keverjük össze. Én először a tojások sárgáját szoktam a villa segítségével kiszúrni, majd ezután elliptikus mozdulatokkal összekeverem a tojást. Lényeges, hogy alaposan összekeveredjen a sós szójaszósszal.

Keverjük össze


4. Most következik a wok hevítése. A legmagasabb hőfokra kapcsoljuk a tűzhelyet, majd tegyük rá a wokot. Egy öntvény wok felmelegítése több, mint 5 percet is igénybe vehet maximális hőfokon, ezért legyünk türelemmel. Nagyon fontos, hogy a wok megfelelően felmelegedjen. Ha a wok felmelegedett, öntsünk bele egy kis olajat (én vegyesen használok olíva olajat és chili olajat is).

Hevítsük fel a wokot és az olajat


5. Ha már az olaj is kellőképpen felmelegedett (ezt onnan tudjuk, hogy kissé kezd füstölögni a wok széleinél), akkor öntsük bele a szójaszószos tojásokat. 

Öntsük bele a tojásokat


6. Majd egy keverőlapát segítségével vágjuk a tojást apró darabokra. Ha kellően meleg a wok, ez a folyamat nem fog 1 perctől tovább tartani.

Keverjük egy lapáttal folyamatosan


7. Még mielőtt keményre sülne a tojás, adjuk hozzá a lecsöpögtetett csemegekukorica konzervet, és együtt pirítsuk a tojással. Maximum 1 percig pirítsuk, közben megállás nélkül kevergessük.

Adjuk hozzá a csemegekukoricát


8. Ha keményre sült a tojás és sikerült a keverőlapáttal apró pici darabokra vágni, akkor adjuk hozzá a főtt rizst. (A rizs főzés után, de még a pirítás előtt, keverjük át alaposan a rizst, hogy biztosan pergős legyen)

Adjuk hozzá a rizst


9. Alaposan keverjük össze és továbbra is a legnagyobb hőfokon, kb. 1 percig pirítsuk. Ha megfelelően felmelegítettük a wokot, akkor nem fog letapadni.

Pirítsuk


10. Majd következik a pirított rizs, vagy sült rizs ízesítése. Adjunk a rizshez kb. 2 evőkanálnyi sós szójaszószt. Próbáljuk egyenletesen a rizsre juttatni, majd gyorsan keverjük is át és pirítsuk további 2 percig. A rizs a szójaszósznak köszönhetően fog kapni egy kellemes sötétebb árnyalatot és egy nagyon kellemes ízt.

Ízesítsük sós szójaszósszal


A tojásos rizs elkészült. Fogyaszthatjuk így önmagában is egy nagyszerű főétel. Mivel tojást és kukoricát tartalmaz ezért gazdag az íze és igen egészséges. Díszíthetjük és ízesíthetjük egy kis metélt újhagymával, vagy metélőhagymával (snidlinggel).

Tojásos rizs receptje


Készíthetünk hozzá pekingi szószos csirkét is. 




Melyet mellé kis tányérkában kínálhatunk, így:

Tojásos rizs pekingi szószos csirkével


Vagy a tojásos rizsre is halmozhatjuk, így:

Tojásos rizs és fűszeres csirke


Továbbá kínálhatunk hozzá wokban sült chilis húscsíkokat is. 



Chilis húscsíkok wokban



Jó étvágyat a tojásos rizshez és jó szórakozást ehhez a kínai recepthez!

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply