Egyező tartalom

» » » Rakott krumpli besamel mártással recept haladóknak

Rakott krumpli besamel mártással recept haladóknak

 
Rakott krumpli besamel mártással recept haladóknak

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja: rakott krumpli grillezett csirkével és besamel mártással recept haladók részére. A francia rakott krumpli és a hagyományos rakott krumpli keresztezése, grillezett csirkecomb barbecue szósszal és besamel mártás felhasználásával. Nem kimondottan egyszerű az elkészítése, de nagyon finom és viszonylag olcsó receptről van szó. Nézzük, hogyan készül ez a besameles rakott krumpli.

Rakott krumpli hozzávalók 4 személyre:

Besameles rakott krumpli hozzávalói


  • 1 kg krumpli (kb. 5-6 db egyforma nagyságú krumplit válasszunk a rakott krumplihoz, mivel előfőzzük a krumplit és a különböző méretű krumplik főzési ideje nem lesz azonos!)
  • 4 db grillezett csirkecomb barbecue mártással
  • 1 tányérka besamel mártás
  • 3-4 nagyobb tojás (lehetőleg házi tojást használjunk)
  • 1-2 evőkanál olaj (lehetőleg olíva olaj)
  • Ízesítéshez: (ízlés szerint), bors (ízlés szerint), ételízesítő (opcionális, nem szükséges)
  • 10-15 dkg reszelt sajt


Előkészületek:


1. Ha van megmaradt sült csirkehús (csirkemell, csirkecomb), akkor daraboljuk fel apró kockákra. Ha nincs, akkor készítsünk grillezett csirkecombot.

2. Készítsünk besamel mártást. A besamel mártás elkészítése egy nagyon egyszerű folyamat, de ha rosszul csináljuk, akkor nem biztos, hogy élvezhető lesz a végeredmény. 

3. Készítsünk elő egy nagyobb edényt, amibe kényelmesen belefér a krumpli (nagy edény legyen, mert a krumpli főzés közben erőteljesen zubog). Tegyük bele az alaposan megmosott krumplikat, adjunk hozzá egy púpozott evőkanál sót és alaposan öntsük fel szobahőmérsékletű vízzel. A krumplit héjában fogjuk megfőzni. Tehát a rakott krumpli oszlopos összetevője a héjában főtt krumpli lesz. A krumpli főzési ideje kb. 1 óra. 

Sós vízben főzzük meg a krumplit


4. Ha megfőtt a krumpli, öntsük le róla a vizet és eresszünk rá hideg vizet. Hagyjuk állni 5-10 percig, majd öntsük le róla a vizet és egyszerűen pucoljuk meg a krumplit. A héjában főtt krumpli pucolása igen egyszerű, szimplán csak le kell húzni a héját és kivágni belőle a sérüléseket.

Pucoljuk meg a krumplit


5. A krumpli felszeletelése következik. Kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk fel a krumplit. Törekedjünk arra, hogy egyforma vastagságú krumpli szeleteket kapjunk.

Szeleteljük fel a krumplit


Majd a krumpli szeleteket tegyük egy tányérra, és készítsük kezünk ügyébe.

A krumplit tegyük egy tányérra


6. A krumpli főzéssel egy időben megfőzzük a tojásokat is. Ismételten készítsünk elő egy megfelelő edényt, melyben a tojások kényelmesen elférnek. Helyezzük a tojásokat az edénybe, adjunk hozzá 2 teáskanálnyi sót és öntsük fel alaposan vízzel. A tojás főzési ideje kb. fél óra. Ha a tojás megfőtt, öntsük le róla a meleg vizet és hideg vizet öntsünk rá. Pihentessük 5-10 percig, majd öntsük le róla a vizet és pucoljuk meg a tojásokat.

Sós vízben főzzük meg a tojásokat


Ha megpucoltuk a tojásokat, akkor vágjuk fel szeletekre. Kb. fél centis szeletekre szeleteljük fel a főtt tojást.

Szeleteljük fel a tojásokat


7. Ha megsült a grillezett csirkemell, vagy csirkecomb, akkor azokat apró darabokra vágjuk fel. A csirkecomb azon túlmenően, hogy olcsó, sokkal szaftosabb is, mint a csirkemell, ezért én azt javasolnám, hogy csirkemell sütése helyett a csirkecomb mellett döntsenek Önök is.

Szeleteljük fel a húst

Hogyan kell rakott krumplit készíteni?


A rakott krumpli összeállítása, nem egy bonyolult folyamat, ha követjük a recept leírását. Érdemes a kezünk ügyébe előkészíteni a különféle komponenseket.

A rakott krumpli összeállítása:


1. Készítsünk elő egy nagyobb jénai tálat. (Ha nincs jénai tálunk, akkor egy nagyon magas oldalú tepsi is megteszi.) Majd egy evőkanálnyi olajjal kenjük ki alaposan a jénai tál belsejét. Így nem fog odaragadni sütés közben a rakott krumpli.

Olajozzuk ki a jénait


2. A rakott krumpli recept egyik legfontosabb mozzanata az alapanyagok megfelelő rétegezése. Nézzük, hogyan kell a rakott krumplit rétegezni? Az alsó sort rakjuk ki krumplival. Próbáljuk minél szorosabban kirakni az alját.

Kezdjük a rétegezést krumplival


3. Igaz, hogy a krumpli sós vízben főtt, ennek ellenére sótlan lenne, ha most nem sóznánk meg, ezért én az igazi rakott krumpli recept szerint megsózom a krumplit.

Sózzuk meg a krumplit


4. Majd meg is borsozom. Frissen őrölt színes borsot használok a rakott krumpli fűszerezéséhez. Ebben a fázisban egy kis ételízesítőt is lehet rá szórni, bár az már nem fontos.

Borsozzuk


5. A rakott krumpli recept szerint most a sült hús következik. A kockára, vagy csíkokra vágott sült húst halmozzuk a krumplira. Ha nem szeretjük ilyen darabokban a sült húst, használhatunk darált húst is.

A következő réteg a sűlt hús.


6. Ha ebben a fázisban a sült húsra reszelt sajtot teszünk, akkor a hús nagyon finom szaftos és ízes lesz, ezért a következő réteg a reszelt sajt. Jó bőven tegyünk rá.

Reszeljünk rá sajtot


7. A következő réteg a rakott krumpli recept szerint a főtt tojás szeletek. Én ezt a réteget szoktam inkább tojás szeletekkel megrakni, a következő rétegre kevesebbet hagyok, ott inkább már a besamel mártásé lesz a főszerep. Tehát erre a rétegre szenteljük a tojás szeletek kb. 70%-át.

Tegyük rá a főtt tojást


8. És most jön a lényeg, ahogy az a címben is szerepel: rakott krumpli besamel mártással, következzen a besamel mártás. Annyi besamel mártást tegyünk rá, hogy befedje mindenhol ezt a réteget. Ettől lesz igazi besameles rakott krumpli.

Tegyünk rá besamel mártást


9. A következőkben a rétegek hasonlóképen ismétlődnek majd és a rakott krumpli fűszerezés is az előzőekben leírtak szerint történik. Ismétlés végett. Következzen egy újabb sor héjában főtt krumpli. Jó szorosan.

Újabb réteg krumpli


10. A következő réteg a sült hús lesz. Ha még izgalmasabb rakott krumplit szeretnénk készíteni, akkor úgy is variálhatjuk ezt a rakott krumpli receptet, hogy ezt a réteget egy másfajta sült hússal töltjük fel. Például grillezett csirkemell, vagy sült sertéshús, esetleg valami könnyű pörkölt is lehet.

Tegyünk rá egy újabb réteg sült húst.


11. Most a reszelt sajt kimarad, mivel az majd a tetejére fog kerülni. Így a következő réteg kerül rá, ami nem más, mint a főtt tojás szeletek. Mint ahogy azt már mondtam, ebbe a rétegbe kevesebb tojás fog kerülni.

Újabb réteg főtt tojás


12. A rakott krumpli recept egyik jellegzetes hozzávalója a besamel mártás következik. A maradék besamel mártást tegyük a rakott krumplira. Most ügyeljünk arra, hogy a besamel mártás mindent kitöltsön. 

Alaposan borítsuk be besamel mártással


13. És most következik a reszelt sajt. A rakottkrumpli tetejét szórjuk meg jó alaposan reszelt sajttal. A reszelt sajt szépen rápirul a rakott krumpli és a besamelmártás tetejére. Nagyon gusztusos és finom is lesz.

Reszeljünk a tetejére sajtot


14. Az így elkészített besameles rakott krumplit tegyük előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük kb. 1 órát. A rakott krumpli sütési ideje nem előre meghatározott, mivel az összes hozzávalója hő kezelve volt, így arra kell figyelni, hogy a sajt a tetején megpiruljon. Túlsütni nem szabad!

Az elkészült rakott krumpli frissen


Hogyan kell tálalni a rakott krumplit?


A legegyszerűbb módja, ha melegen egy tányérra halmozzuk. Tehetünk mellé tányérdekorációt is. Én sárgarépa szeletekből készítettem hozzá virágot. Nem csak díszíti a tányért, hanem ízletes csemege is, a gyerekek nagyon szeretik.

Rakott krumpli besamel mártással és barbecues grillezett csirkecombbal


Jó étvágyat az elkészült ételhez, és jó szórakozást a besameles rakott krumpli recepthez! 





«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply