Egyező tartalom

» » » » Laktózmentes besamel mártás recept kezdőknek, mely garantáltan csomómentes

Laktózmentes besamel mártás recept kezdőknek, mely garantáltan csomómentes

 
Laktózmentes besamel mártás recept kezdőknek, mely garantáltan csomómentes

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a laktózmentes bechamel, vagy beshamel mártás receptjét, mely garantáltan csomómentes lesz. Aki besamel mártást akar készíteni, két dolog fontos a számára, hogy csomómentes legyen és finom. Aki pedig latózérzékeny, számára az is fontos, hogy laktózmentes legyen a besamel mártás. Nézzük, mi a csomómentes besamel mártás titka?

A besamel mártás, vagy fehér mártás alapja az arányokban rejlik. Az arányok nagyon egyszerűek 1:1:1 ami azt jelenti, hogy 1 dl tejhez 1 evőkanál liszt és 1 evőkanál olvasztott vaj dukál. Na most a besamel mártás sűrűségét úgy tudjuk változtatni, hogy a liszt mennyiségével játszunk. Tehát, ha hígabb besamel mártásra van szükségünk, akkor egy szegényes (csapott) evőkanál lisztet használunk, ha sűrűbbet, akkor természetesen púpozott evőkanál lisztet. 

A klasszikus besamel mártással ellentétben én az elkészítésben is innovációt hajtottam végre. Az eredeti besamel mártás úgy készül, hogy egy edényben a vajat felolvasztják, rászórják a lisztet (mintha rántás készülne), majd felöntik meleg tejjel és úgy főzik készre. Az én laktózmentes besamel mártásom, ettől sokkal egyszerűbben és garantáltan csomómentesen készül. Nézzük, hogyan:

Hozzávalók egy normál adaghoz (adag az arányok betartásával változtatható):

 
Besamel mártás hozzávalói

  • 4 evőkanál búza finomliszt
  • 4 dl laktózmentes tej
  • 4 evőkanálnyi olvasztott vaj
  • 1 teáskanálnyi (a besamel mártás felhasználásától függően, lehet több só, vagy kevesebb is)
  • 1 csapott teáskanál frissen őrölt bors (az eredeti besamel mártás recept fehérborsot ír elő, hogy fehér maradjon a mártás, de mivel a szerecsendiónak is barnás a színe, így nem veszít élvezeti értékéből a besamel mártás, ha őrölt színes borsot használunk)
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, vagy frissen is reszelhetünk a besamel mártásba


Hogyan készül a laktózmentes besamel mártás?


Említettem, hogy én más módszer szerint készítem a besamel mártást, próbálja ki Ön is, ezek után biztos nem fog a rántás szerű besamel készítéssel vacakolni. 

A besamel mártás elkészítése:


1. Olvasszuk meg a vajat. Erre két módszer létezik, az egyik a mikrohullámú sütő (figyeljünk arra, hogy ne fusson ki), a másik a klasszikus tűzhelyen melegítés (ott figyeljünk, hogy ne égjen meg).

Olvasszuk meg a vajat


2. Készítsünk elő egy edényt, melyben az alapanyagok kényelmesen elférnek (számoljunk arra is, hogy kényelmesen tudjuk majd kevergetni a besamel mártást), majd a 4 csapott evőkanál búzalisztet mérjük bele az edénybe.

A lisztet mérjük bele az edénybe (4 csapott evőkanál)


3. A liszthez mérjük hozzá a 4 evőkanál felolvasztott vajat. (Természetesen még az edényünk nincs a tűzhelyen, előre összekeverjük az alapanyagokat, majd utána hő kezeljük!)

Adjuk hozzá az olvasztott vajat


4. Öntsük hozzá az előmelegített 4 dl laktózmentes tejet. Így egyszerűen tudunk laktózmentes besamel mártást készíteni. Gondoljunk arra, hogy lehet, hogy nagyon finom ételt készítünk, de ha egy valaki a vendégek közül laktóz intoleranciában szenved (laktózérzékeny), ő csak akkor tud enni az ételből, ha a benne lévő besamel mártás is laktózmentes tejből készül.

Öntsük hozzá a laktózmentes tejet


5. Majd keverjük csomómentesre a besamel mártás alapot. A legegyszerűbben úgy tudjuk csomómentesre keverni, ha a laktózmentes tejet kis adagokban adjuk hozzá a liszthez és az olvasztott vajhoz, közben folyamatosan habverős segítségével kevergetjük a mártást.

Keverjük csomómentesre a besamel mártás alapot


6. És még mindig nincs hő kezelés, most következik a besamel mártás fűszerezése. A besamel mártás recept fő fűszere a . Ami a sót illeti, kóstolás alapján tudjuk eldönteni a mennyiséget. Függ a besamelmártás felhasználásától is. Tehát miután eldöntöttük, hogy mire szeretnénk használni a besamel mártást, akkor sózzuk ennek megfelelően. Én többnyire egy ilyen adaghoz 1 teáskanálnyi sót szoktam tenni.

Sózzuk a besamel mártást


7. A besamel mártás következő fűszere az őrölt bors. És mint ahogy említettem az klasszikus besamel mártás recept fehérborsot ír elő, hogy a mártásban ne látszódjon a bors, de mivel a szerecsendió sem színtelen, így nincs nagy jelentősége. És zárójelben megjegyezném, a fehér bors nincs olyan ízletes, mint a színes bors, vagy a fekete bors.

Borsozzuk meg a mártást


8. És most következik, az olya sokat emlegetett fűszer, az őrölt szerecsendió. Igazából, ha azt halljuk, hogy besamel mártás, szinte mindenkinek a szerecsendió ugrik be. Nos szórjunk egy késhegynyit a besamel mártáshoz. 

Fűszerezzük szerecsen dióval a mártást


9. Ezzel be is fejeztük a besamel mártás előkészületeit, nem maradt más hátra, mint hogy alaposan összekeverjük, majd hőkezeljük.

Keverjük alaposan össze a besamel mártás alapot


10. Nagyon alacsony hőfokra tegyük és folyamatosan kevergessük a besamel mártást. Kb. 10 perc alatt elkészül a besamel mártás. Ha túl sűrű lenne egy kis meleg tejjel tudjuk hígítani. Akkor jó az állaga, ha a habverő nyomot hagy a mártáson.

A tökéletes besamel mártás ilyen állagú.


11. A besamel mártást frissen kell felhasználni, mert amúgy a teteje bebőrösödik. Ha hűteni kell, akkor öntsük át egy kis csészébe és légmentesen húzzuk le a tetejét frissen tartó fóliával, illetve keverjük át többször.

Laktózmentes besamel mártás recept kezdőknek, így lesz tökéletesen csomómentes


Mihez használhatjuk a besamel mártást?


A besamel mártás egy univerzális kiegészítő, mivel számos étel alapját képezi. Most néhány példát felsorolok:

  • Rakott krumpli besamel mártással
  • Lasagne besamel mártással
  • Karfiol besamel mártással
  • Rakott brokkoli besamel mártással
  • Tormás sonkatekercs besamel mártással
  • Spárga besamel mártással
  • Besameles borsó
  • Padlizsánkrém besamellel
  • Bolognai lasagne besamellel
  • Rakott tészta besamel mártással
  • Sült csirkemell besamel mártással
  • Natúr pulykamell besamel mártással
  • Párolt hal besamel mártással
  • Csőben sült karfiol besamel mártással
  • Brokkoli besamel mártással
  • Fokhagyma mártás besamelből
  • Mustáros besamell mártás
  • Sajtos besamel mártás
  • Gombás besamel mártás
  • Besameles csirkemell zöldségágyon 


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply