Egyező tartalom

» » » » Házi barbecue (BBQ) szósz készítése, barbecue mártás recept

Házi barbecue (BBQ) szósz készítése, barbecue mártás recept

 
Házi barbecue mártás recept kezdőknek. Olcsó receptek

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a házi barbecue (ejtsd: barbekju szósz) mártás elkészítésének a receptjét. A barbecue, vagy ahogy az USA-ban nevezik BBQ egy hihetetlenül egyszerű mártás és egyben sütő pác, melynek révén a húsok egy jellegzetes paradicsomos ízt kapnak. Ha kíváncsi arra, hogyan tud Ön is házilag barbecue mártást készíteni, tartson velem.

Hogyan készül az eredeti amerikai barbecue szósz, vagy barbecue mártás?


Barbecue szósz hozzávalók (4 db csirkecombhoz, vagy egy közepes barbecue oldalashoz):

 
Barbecue szósz hozzávalók
  • 1 nagyobb doboz paradicsom sűrítmény (kb. 3-4 evőkanálnyi mennyiség)
  • 2 evőkanál ketchup (ha lehetőségünk van, használjunk csípős ketchupot)
  • 1 evőkanál barnacukor (ha nem tudunk barnacukrot beszerezni, megteszi a kristálycukor is)
  • 1 evőkanál sós szójaszósz (a TESCO –ban kapható szójaszósz is megteszi)
  • 1 teáskanál ecet (a barbecue szószhoz a borecet, vagy almaecet illik igazán)
  • 1 teáskanál chili krém, chili por, vagy Erős Pista
  • 1 fél teáskanál frissen őrölt színes bors
  • 1 teáskanálnyi (ha lehetőségünk van, használjunk tengeri sót a barbecue recepthez)


Hogyan kell elkészíteni a barbecue szószt, barbecue mártást?


Barbecue szósz elkészítésének lépései:


1. Mielőtt nekikezdenénk a barbecue recept elkészítésének, készítsünk elő egy mélyebb (müzlis) tányérkát, melyben a barbecue szószt elkészíthetjük. Majd bontsuk fel a paradicsom sűrítményt és kb. 3-4 evőkanálnyit tegyünk a tányérkába.

Tegyük a paradicsóm sürítményt a tányérba


2. Ezután adjunk hozzá 2 evőkanál csípős ketchupot. Én a Globus csípős ketchupját használom, egész finom és jól illik a barbecue mártáshoz. Természetesen más bevált márkák is megteszik.

Adjunk hozzá ketchup-ot


3. Most a barbecue recept következő fontos eleme kap fő hangsúlyt, ami nem más, mint a barnacukor. Adjunk a barbecue mártáshoz egy púpozott evőkanál barnacukrot. Helyettesíthetjük kristálycukorral is, de az eredeti barbecue recept is barnacukrot részesít előnyben.

Adjunk hozzá barnacukrot.


4. A barbecue recept elhagyhatatlan fűszere a só. Adjunk a bbq szószhoz egy teáskanálnyi sót. Ha lehetőségünk van rá, használjunk tengeri sót.

Sózzuk meg a mártást


5. Majd fűszerezzük tovább a barbecue szószt frissen őrölt szemes színes borssal. Az őrölt feketebors is megfelelő, de a színes borsnak karakteresebb az íze, jobban illik a barbecue szószhoz.

Borsozzuk meg a szószt


6. Eddig a pontig a barbecue mártás csak enyhén csípős. Most állítsuk be a tetszőleges csípősséget. Adjunk a BBQ mártáshoz egy teáskanálnyi chili krémet (Erős Pista). Aki csípősebbre szeretné készíteni a barbecue szószt, ők ettől a mennyiségtől eltérhetnek.

Adjunk hozzá chili paprikát


7. Az eddigi édes íz ellensúlyozása végett következzen a barbecue recept következő alkotóeleme az ecet. Adjunk a BBQ szószhoz egy teáskanálnyi vörösbor ecetet (természetesen használhatunk más borecetet, almaecetet is.)

Adjunk hozzá borecetet


8. A barbecue recept következő igen fontos hozzávalója a sós szójaszósz. Elég nagy mennyiséget fogunk felhasználni belőle, 1 evőkanálnyi sós szójaszósz kell a barbecue mártásba. Én a Tesco –ban kapható szójaszósszal meg vagyok elégedve, olcsó és jó az íze is. Ráadásul a szójaszósz egy olyan fűszer, melyből sokat használunk a különféle receptekhez.

Adjunk hozzá sós szójaszószt


9. És elérkeztünk a barbecue szósz recept utolsó mozzanatához. Keverjük össze a hozzávalókat. Ugye nem is volt bonyolult elkészíteni ezt a receptet?!

Elkészült a barbecue szósz



Mihez lehet használni a barbecue szószt, barbecue mártást?


A barbecue szósz felhasználása szinte végtelen. Használják húsok pácolásához, használják húsok sütésénél, de használatos külön mártogatósként is. Mikor a barbecue szószból mártogatóst készítünk, akkor az ízeket kissé fokozhatjuk (csípősebb, édesebb, sósabb) kinek, hogy tetszik.

Nézzünk néhány példát a barbecue felhasználásáról:


  • Sült oldalas barbecue mártással grillen
  • Sült sertés tarja barbecue mártással grillen
  • Sült csirkemell barbecue mártással
  • Sült csirkecomb barbecue mártással


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply