Egyező tartalom

» » » » Brokkolis kelbimbós chilis csirke

Brokkolis kelbimbós chilis csirke

 
Brokkolis kelbimbós chilis csírke


A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a brokkolis kelbimbós kínai chilis csirkét. Vannak, akik kacsintgatnak a kínai kaják irányába, de otthon nem mernek nekikezdeni, mert félnek attól, hogy bonyolult elkészíteni. Nos, kedves Hölgyek és Urak, ez a recept igazán egyszerű és természetesen olcsó is. A hozzávalók, mind egészségesek és felettébb ízletesek is. Nézzük, hogyan is készül ez a brokkolis kelbimbós csirke.

Hozzávalók 4 személyre:

 
Csak néhány hozzávalóra van szükség, ehhez a fantasztikus kínai ételhez.
  • 5 db felső csirkecomb, vagy kb. fél kiló csirkemell
  • 300 g brokkoli (ha nem tudunk friss brokkolit beszerezni, tökéletes lesz a gyorsfagyasztott brokkoli is)
  • 300 g kelbimbó (itt is megfelelő lesz a gyorsfagyasztott kelbimbó)
  • 1 nagyobb fej hagyma (vörös és lila hagyma is tökéletes választás ehhez a recepthez)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6-7 evőkanál finomliszt
  • 3 dl csirke alaplé (az elkészítéséhez adok iránymutatást) 
  • 2 evőkanál méz (ha véletlenül nincs otthon méz, megteszi a kristálycukor is)
  • 2 evőkanál szójaszósz (barna és sós szójaszósz, nagyobb multikban kapható és nem drága)
  • 2-3 cm-es gyömbér (ha éppen nincs a konyhánkban, akkor ez elhagyható)
  • étolaj (lehet normál napraforgó olaj, de ha éppen van otthon, akkor tökéletes lesz az oliva olaj is)
  • ízesítéshez: opcionálisan , bors (színes borsot ajánlok), illetve chili paprika.


Előkészületek: 


1. Ha a csirkecomb mellett döntöttünk (ami szerintem sokkal jobb választás, először is olcsó, másodszor sokkal ízletesebb, mint a csirkemell!), akkor kifilézzük a combokat. Ez igazán egyszerű! A combokat bőrével lefelé helyezzük egy vágódeszkán, majd a csont mentén egy bemetszést végzünk (végighaladva a csont mentén), majd egyszerűen csak kitépjük a csontot. Az első nem lesz egyszerű, de a második, harmadik gyerekjáték lesz! Ha ezzel végeztünk, megfordítjuk a combokat és egy hírtelen mozdulattal letépjük a bőrt is a combokról (hasonlóan, mint a gyantacsíkot! :-) ). A csontokat ne dobjuk el, mert abból készítjük az alaplevet.


2. Felteszünk forralni kb. 4-5 dl vizet a csontokkal együtt, majd beledobunk egy alaplé kockát (ez akármilyen alaplé kocka lehet, ha nincs otthon, helyettesíthetjük ételeízesítővel). Ha kallódik otthon egy kis zöldség (sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zellergumó, stb.) akkor azokat is beletehetjük.

3. Míg fő az alaplevünk, addig kockára vágjuk a csirkemellet, vagy csirkecomb filét. Kb. 2-3 cm-es darabokat készítünk. Majd besózzuk és beborsozzuk. Félre tesszük kicsit pihenni.

4. A brokkolit rózsáira szedjük, ha fagyasztott brokkolit választottunk, akkor ezt a műveletet helyettünk elvégezték.

5. A hagymát megtisztítjuk és nagyobb kockákra vágjuk.

6. A fokhagymát szintén megtisztítjuk és a kés fokával a vágódeszkán szétlapítjuk, majd apró pici kockákra vágjuk (jó megoldás a fokhagymanyomón való átpréselés és a reszelés is).

7. A gyömbért megtisztítjuk, majd nagyon pici kockákra vágjuk, vagy lereszeljük. Ha nem megy a késforgatás, inkább reszeljük le a gyömbért!

8. Vegyük elő újra a húst, majd egy nagyobb tálba tegyünk búzalisztet (kb. 3-4 púpozott evőkanálnyit) ezután dobjuk bele a húst és egyszerűen rázzuk össze.

A húskockákat rázzuk addig, míg az összes hús lisztes nem lesz. 


9. Ha ezzel végeztünk, szedjük ki egy tányérra. (A lisztes edényt ne tegyük el, mert ebben fogjuk elkészíteni a mártást is!)

Ha mindent jól csináltunk, ez a kép kell, hogy fogadjin minket.


10. A mártáshoz a maradék lisztet hagyjuk a tálba és tegyünk még hozzá 1-2 evőkanálnyit, majd adjuk hozzá a fokhagymát, gyömbért, szójaszószt, mézet. Keverjük el, majd nagyon óvatosan adagoljuk hozzá a leszűrt húsalaplevet is. Keverjük csomómentesre.

A gyömbér elhagyható, de igazán pikánssá a gyömbér és a chili teszi!


Hogyan kell elkészíteni a brokkolis kelbimbós kínai csirkét?


Most következhet az elkészítés lépései. Nem kell megijedni, itt is minden részletre kiterjedően és képekkel illusztrálva mutatom be a receptet.

Elkészítés:


1. Készítsünk elő egy nagy serpenyőt, de ha van otthon wok az a legjobb. Hevítsünk 2-3 evőkanál étolajat (vagy olívát) addig, míg enyhén füstölni nem kezd. Ekkor mehet bele a belisztezett csirkehús.

A nagyon forró serpenyő a kulcs a sikerhez!


Meddig kell sütni?

Míg aranybarna nem lesz, pont ilyen:

Ha mindent jól csináltunk, a csirkénknek ilyen színűnek kell lennie.


2. Az így elkészült húst kiszedjük egy tálra és félre tesszük pihenni!

Tegyük félre a megsült csirkét, egy pár percig nem lesz rá szükségünk.


3. Ugyan ebben a serpenyőben megpirítjuk a zöldségeket is. Tehát jöhet bele a hagyma, fél perc elteltével a brokkoli és a kelbimbó egyszerre. Ezt kb. 8-10 percig nagy lángon sütjük. Közben kevergetjük, rázogatjuk. (Az ügyesebbek rázva keverhetik.)

Itt is lényeges, hogy forró legyen a wok, vagy a serpenyő.


4. Ha eltelt kb. 10 perc, akkor mérsékeljük a hőforrást a felére és hírtelen hozzáadjuk a mártást. Majd így főzzük kb. 2-3 percig.

Kevergessük folyamatosan, hogy egyenletesen sűrűsödjön a mártás.


5. Amikor felforr és kezd erőteljesen besűrűsödni, akkor visszatesszük hozzá az elősütött csirkehúst és tovább főzzük 1-2 percig. Közben megkóstoljuk és ízesítjük szójaszósszal, sóval és aki pikánsan szereti chilivel. (Ha nincs szárított chili pelyhünk, tökéletesen megfelel az Erős Pista is, vagy egyéb csípős másolatai).

Itt van lehetőségünk beállítani a megfelelő ízesítést. Az alap íze: édes, és picit csípős.


Hogyan tálaljuk a chilis brokkolis kelbimbós csirkét?


Nos a legmegfelelőbb köret a klasszikus főtt rizs (lehet barna rizs is), de nagyon finom hozzá a zöldséges rizs, pirított rizs tojással, pirított tészta, de akár a kuszkusz is megfelelő ehhez a brokkolis kelbimbós csirkéhez. (A kuszkusz elkészítéséhez itt talál iránymutatást. )

Az elkészült étel így néz ki:
  
Finom, ízletes, egészséges! Jó étvágyat Mindenkinek!


Tehát nagyon olcsón és nagyon gyorsan egy igazán ízletes és egészséges ételt varázsolhatunk szeretteink asztalára. Kápráztassuk el párunkat, gyermekeinket, de akár magunkat is ezzel a brokkolis kelbimbós chilis csirkével. Jó étvágyat kívánok és örömteljes elkészítést!

Mire jó a brokkoli, miért egészséges?

Brokkoli


A brokkoli (Brassica oleracea), más néven spárgakel a káposztafélékhez tartozik. A klasszikus brokkoli sötétzöld, de létezik a karfiolhoz hasonló szinte majdnem fehér változata is. Mivel könnyen emészthető, így nagy vetélytársait (karfiol, káposzta) maga mögé parancsolja. 

Kiemelkedően sok káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket és foszfort tartalmaz. Ha kíméletesen hő kezeljük (hírtelen pirítjuk), akkor tartalmaz még C-vitamint, A-vitamint, B1, B2, B6, E és A vitamint is. A kutatások azt is bizonyítják, hogy a brokkoli rendszeres fogyasztása megelőzheti a daganatos megbetegedések kialakulását. Elsősorban a prosztatarák, végbélrák, hólyagrák, illetve női daganatos megbetegedések (petefészekrák) hatásos ellenszere a brokkoli. A gyomorfekély panaszainak enyhítésére és megszüntetésére is alkalmas a brokkoli rendszeres fogyasztása.    

Kelbimbó

Kelbimbó


A kelbimbó a brokkolihoz hasonlóan egy zöld csoda! Nagyon egészséges, az íze kissé megosztja kedvelőinek a körét. Ha idegenkedik a kelbimbótól, de szeretné hagyományos íz környezetben kipróbálni, ajánlom figyelmébe a kelbimbós Frankfurti levest. Egy igazán finom receptet itt talál! 

Kelbimbós Frankfúrti leves

Jó étvágyat Mindenkinek!




«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply