Egyező tartalom

» » » » Babgulyás csipetkével recept

Babgulyás csipetkével recept

 
A gulyáslevesek királya a Babgulyás csipetkével gazdagon

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a babgulyás csipetkével pulykanyakból receptjét. Első hangzásra a pulykanyak nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek, de garantálom, ha kipróbálják, nem fogják megbánni. Ezt a gulyásleves receptet már többször elkészítettem pulykanyakkal, a legfinomabb bográcsban szabad tűzön. A gulyásleves klasszikus receptje minden esetben tartalmaz valamilyen húst. A pulykanyak egy olcsó és ízletes hús. Ezért ez a babgulyás leves csipetkével egy olcsó recept lesz. Továbbá a hagyományokhoz híven a recept képekkel lesz ellátva, így nagyon könnyű lesz elkészíteni. Vágjunk is bele!

Hozzávalók 8 személyre:

Mi kell a babgulyásba?


  • 1 kg pulykanyak (a vastagabb pulykanyakat ajánlom, azon rengeteg hús van és nagyon finom). A pulykanyakat ízekre szedjük, vagy feldaraboljuk.


  • 3 db konzervbab (1 konzerv bab paradicsomos, 1 konzervbab Chilis ízesítésű és 1 konzerv bab óriás bab sós lében) Természetesen lehet más ízesítésű a konzervbab, de a chilis babot nem hagynám ki. Továbbá lehet száraz bab is, viszont a szárazbabot érdemes egy éjszakára beáztatni és előfőzni.


  • 2 nagy fej vöröshagyma (megtisztítva és apró kockákra vágva)


  • 4-5 cikk fokhagyma (megtisztítva és apróra kockázva, vagy fokhagyma nyomón átpréselve, vagy lereszelve)


  • 3 darab sárgarépa (megpucolva és fél főre vágva, ami azt jelenti, hogy a sárgarépát hosszában kettévágjuk, majd felszeleteljük, így fél kör alakú darabokat kapunk.)


  • 2-3 evőkanál étolaj (olíva olaj, de lehet normál napraforgó olaj is)




  • 1 konzerv sűrített paradicsom (Ha sikerül beszereznünk szárítva aszalt füstölt paradicsomot, vagy normál paradicsomot, az is jó)


  • 1 db füstölt csülök beáztatva előfőzve (ha nincs füstölt csülök, akkor megfelelő a füstölt oldalas, vagy füstölt szalonna bőr)


  • 1 db chili paprika (lehet chili pehely, chili krém, Erős Pista, vagy normál csípős paprika is, de akár chili olaj is lehet)


  • 1db erőleves kocka, 2db pörköltszaft kocka (ha nincs, elhagyható)


  • Fűszerek: őrölt pirospaprika, só, bors, ételízesítő, házi fűszerkeverék (a házi fűszerkeverék elhagyható, illetve ízlés szerint variálható, leírom, hogy mit tartalmaz)


Mit tartalmaz a házi fűszerkeverék babgulyáshoz?


Házi fűszerkeverék, mindenből egy késhegynyi: színes őrölt bors, fehér őrölt bors, fekete őrölt bors, morzsolt majoránna, őrölt fűszerkömény, őrölt rozmaring, tárkony, kakukkfű, curry por, őrölt gyömbér, morzsolt bazsalikom, fokhagyma granulátum, illetve 1db babérlevél.

Hogyan készül a házi babgulyás csipetkével?


A babgulyás elkészítése:


1. Egy nagyobb edénybe 2-3 evőkanál étolajat (vagy olíva olajat) hevítünk. Majd kb. 20-30 másodperc alatt megpirítjuk a fokhagymát (sűrűn kevergetjük, hogy ne égjen meg, mert az égett fokhagyma keserű lesz és az egész ételünket tönkreteszi). Majd hozzáadjuk a vöröshagymát és kb. 1-2 perc alatt megpirítjuk.

Az ízletes babgulyás alapja a sok hagyma.


2. Ha a vöröshagyma már üveges, akkor hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát. Ezt is kb. 1-2 percig pirítjuk együtt a vöröshagymával. 

A hagyma pirítás után, megpirítjuk kicsit a sárgarépát is


3. Hozzáadjuk a füstölt húst, vagy szalonnabőrt. A füstölt íz, nélkülözhetetlen az igazi babgulyás elkészítéséhez. Ettől lesz az ételünk hamisíthatatlan csülkös babgulyás.

Jelen esetben saját házi füstölt szalonna bőre kerül a babgulyásba. Ez adja a füstölt ízt.


4. A füstölt húst, vagy szalonnabőrt a zöldségekkel együtt kb. 1 percig pirítjuk. Majd hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt. Amit szintén meg fogunk kicsit pirítani, vigyázva arra, hogy le ne kapjon.

A paradicsom sürítményt kissé megpiritjuk


5. Ezt követi a fűszerezés. Hozzáadjuk a klasszikus babgulyás fűszereket, ami , bors, ételízesítő, őrölt pirospaprika, chili paprika (vagy Erős Pista, vagy chili pehely), belemorzsoljuk az erőleves kockát és a pörköltszaft kockát, majd hozzáadjuk a házi fűszerkeveréket is. Gyorsan megkavarjuk (vigyázva arra, hogy az őrölt pirospaprika meg ne égjen).

Milyen fűszer kell a babgulyásba?


6. Felöntjük vízzel, összekeverjük, majd beletesszük a pulykanyakat. Annyi vizet öntsünk rá, mely bőven ellepi, fedjük le és főzzük 1-1,5 órát. Közben pótoljuk ez elfőtt folyadékot és 10 percenként kavarjuk meg.

Egy igazán rendkívüli gulyásleves, babgulyás készíthető pulykanyakból! Próbálják ki bátran!


Míg a babgulyás fő, addig készítsük el a csipetkét.

A csipetke elkészítésének részletes leírását itt találja! 

Ha nem tudja elkészíteni a csipetkét (nagyon könnyű elkészíteni, mindenkit arra biztatok, hogy készítse el), de ha nincs ideje rá, akkor készítsen elő egy csomag boltban vásárolt csipetke, vagy gombóda tésztát.

7. Ha megfőtt a pulykanyak, akkor bontsuk fel a babkonzervet és adjuk a gulyás leveshez. Nem kell leönteni a konzervbab levét, mivel ízesített. A chilis bab és a paradicsomos bab levét semmiképpen, a sós lében lévő bab levét le lehet önteni.

Chilis bab, paradicsomos bab és óriás vajbab kerül a babgulyásba


8. Főzzük így együtt 3-5 percig, majd következik a házi készítésű (vagy bolti) csipetke, gombóda tészta. Egyszerűen csak öntsük bele a levesbe és folyamatosan kavarjuk. A csipetke hajlamos lekapni, leragadni az edény aljára.

Házi készítésü csipetkével, gombódával finom a babgulyás


9. Honnan tudjuk, hogy megfőtt a csipetke? Egy igazán egyszerű praktika áll a rendelkezésünkre. Amikor a csipetke, gombóda tészta megfő, akkor feljön a leves tetejére. Én még ilyenkor tovább főzöm 5-8 percig, így biztosan megfő a csipetke.

A babgulyást a csipetkén, gombóda tésztán lévő liszt fogja erőteljesen besüríteni


A babgulyásunk el is készült. Igazán sűrű és tartalmas étel, mondhatnám azt is, hogy babgulyás gazdagon. Tálalása nem igényel semmilyen művészetet, egy szelet friss házi kenyér és egy kis csípős paprika elegendő hozzá, na meg persze egy kanál! :-) 

Babgulyás gazdagon csipetkével, pulykanyakból


Jó étvágyat az elkészült ételhez!

Hogyan lehet még elkészíteni a gulyáslevest?


A gulyáslevesek megszállottja vagyok. Nagyon szeretem a gulyáslevest főleg, ami bográcsban készült. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat, ami a számomra igazán kedvelt:

  • Csülkös bableves (vagy más nevén csülkös babgulyás)
  • Babgulyás füstölt csülökkel
  • Jókai bableves
  • Babgulyás sertés fülből
  • Babgulyás sertés körömből
  • Babgulyás marha lábszárból
  • Bográcsgulyás (ebben a gulyásleves receptben bab helyett burgonya van és természetesen valamilyen hús, többnyire bárány, vagy sertés)


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply